slideshow 1

 

Sporttudományi Kongresszus lesz az egyetemen

„Sporttudomány Magyarországon 2019” alcímmel “SPORTTUDOMÁNY AZ EGÉSZSÉG ÉS A TELJESÍTMÉNY SZOLGÁLATÁBAN” mottóval rendezik meg a Nyíregyházi Egyetemen 2019. június 5-7-e között a XVI. Országos Sporttudományi Kongresszust.

 

 

A hagyományokhoz híven immáron tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Sporttudományi Kongresszus, ebben az évben a Nyíregyházi Egyetem konferencia termeiben, a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT), mint főszervező, a Nyíregyházi Egyetem, illetve annak a Testnevelés és Sporttudományi Intézete, mint társrendező intézmény munkatársai aktív szervezésében és közreműködésével. A kongresszusra – a szokásoknak megfelelően több, mint 200 regisztráció érkezett. A tudományos rendezvényen a résztvevő érdeklődők sportszakmai és sporttudományi előadások keretein belül ismerkedhetnek meg a hazai sporttudományos kutatások legfrissebb eredményeivel.

 

A rendezvény fővédnökségét dr. Sávolt-Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztérium Sportért Felelős államtitkára, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Vassné dr. Figula Erika, az Egyetem rektorasszonya vállalta. A védnöki szerepet dr. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, dr. Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke és az Egyetem kancellárja, dr. Kvancz József tölti be.

 

Az idei esztendőben ismét – hasonlóan egy sporteseményhez – csúcsokat döntünk, hiszen a Társaság 1996. évi megalapítása óta Országos Sporttudományi Kongresszuson ilyen nagyszámú tudományos előadás egyszerre, egy időben még nem hangzott el. Kijelenthető, hogy három napra Nyíregyházára költözik a magyar sporttudományos szakma, hiszen az első napi hét plenáris előadáson túl – három szekcióban: társadalom- és természettudomány, illetve e-poszter –, további 151 előadás és úgynevezett rövid szóbeli prezentáció megtartására kerül sor. 

 

Az idei rendezvény előadóinak – kivételesen – mindegyike a különböző hazai kutatóhelyek képviseletében, a hazai sporttudományi eredményeket fogja bemutatni. Ennek megfelelően, adhattuk volna a rendezvény alcímének:  „Sporttudomány Magyarországon 2019”.

 

 

A Kongresszuson a „Sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában” mottónk keretében terítékre kerülnek a sporttudomány területét teljes mértékben lefedő témakörök, a természettudományos kutatási eredményektől a társadalomtudományi vizsgálatok, elemzések bemutatásáig. A főbb témakörök a teljesség igénye nélkül: olimpia, versenysport, egyetemi sport, utánpótlás-nevelés, sportorvoslás, prevenció, rehabilitáció, sportpszichológia, sport-innováció, sportgazdaság, sportturizmus, sportélettan, sportpedagógia, extrém sportok stb.

 

A kongresszus keretében kerül sor az Európai Unió által támogatott, az európai sportszakma munkaerőpiaci helyzetét elemző, és annak eredményeit bemutató „ESSA-SPORT” project záró workshopjára is. Említésre méltó még és külön érdekessége az első nap eseményeinek, hogy „Célkeresztben az extrémsportok” címmel kifejezetten ezen speciális területtel foglalkozó sportszakmai, sporttudományi szekcióra kerül sor.

 

A részletes program és az előadás kivonatok a www.mstt.hu honlapon olvashatók. - tájékoztatott a Magyar Sporttudományi Társaság.

 


 

2016, Nyiregyhaza