slideshow 1

 

Rangos francia állami kitüntetés az Eötvös Gyakorlóiskola franciatanárának

A francia nyelv és kultúra oktatása valamint elkötelezett népszerűsítése, terjesztése érdekében végzett több évtizedes magas színvonalú és eredményes tevékenysége elismeréseként Nagyné Mussó Judit, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium franciatanára rangos francia állami kitüntetésben részesült.

Nagyné Mussó Judit a francia Akadémiai Pálmarend lovagi fokozatát két budapesti pedagógussal együtt vehette át 2019. június 7-én Pascale ANDREANI Franciaország magyarországi nagykövetétől a Budapest XII., Csaba utca 20. sz. alatti Francia Rezidencián.

Az I. Napóleon által 1808-ban alapított Akadémiai Pálmarend (Ordre des Palmes académiques) kitüntetéseit a francia kormány az oktatás területén, valamint a francia nyelv és kultúra terjesztésében kiemelkedő érdemeket szerzett francia és külföldi állampolgároknak adományozza. A Francia Köztársaság Akadémiai Pálmarendje a legrégebbi olyan francia kitüntetés a jelenleg is odaítélhetők között, amelyet csak civileknek - 1955 óta külföldieknek is - adományoznak.

Nyíregyházán a francia nyelv tanításának több évtizedes hagyománya van, melyben Nagyné Mussó Judit a kezdetektől aktívan részt vesz. A nagykövet asszony beszédében elismerően méltatta a kolléganő 30 év alatt végzett munkáját, kiemelte a kisiskoláskori nyelvoktatás terén végzett tevékenységét. Kiemelte, hogy a kitüntetett a francia nyelvszakos kollégák munkáját segítő módszertani anyag összeállításában is részt vett. Hangsúlyozta az is, hogy Nagyné Mussó Judit eredményes felkészítő munkát végez a DELF Prim és DELF Junior alapfokú és középfokú nyelvvizsgára, amelyet az is bizonyít, hogy tanítványai az elmúlt években 100%-ban sikeres nyelvvizsgát tettek. Az országos szakmai szervezetek munkájában is aktív szerepet vállal, támogatásukra számíthatnak a szakmai programok megvalósításában. 2006 óta az Országos Francia Nyelvi Tanulmányi Verseny főszervezője, amely versenyre az elmúlt 3 évben már a 9-10. évfolyamos diákok is nevezhettek. E verseny népszerűségét az évről-évre emelkedő versenyzői létszám mutatja. Diákok, szülők, kollégák és szakmai szervezetek képviselői által is elismert és kedvelt versenyről van szó, melynek célja a francia nyelv és francia kultúra népszerűsítése mellett a tehetséges tanulók felkutatása, számukra versenyzési lehetőség biztosítása.

A díjátadó utáni beszédben a kitüntetett pedagógus köszönetét fejezte ki családtagjainak, kollegáinak, szakmai szervezeteknek, és mindazoknak, akik segítették szakmai céljai megvalósításában.

Szívből gratulálunk a kitüntetéshez!

Dr. Komáromi István
igazgató

 

Pascali Adreani nagykövet asszony átadja az elismerő oklevelet Nagyné Mussó Juditnak (Fotó: saját felvétel)

 

Az elismerő oklevél (Fotó: saját felvétel)

 

Pascali Adreani nagykövet asszony méltatja Nagyné Mussó Judit érdemeit (Fotó: saját felvétel)

 

Nagyné Mussó Judit köszönetét fejezi ki az elismerésért (Fotó: saját felvétel)

 


 

2016, Nyiregyhaza